top of page
  • Yazarın fotoğrafıAçelya Küle

Genetik Alanında Büyük Keşif -CIRSPR-CAS 9-

Geçtiğimiz hafta gen biliminde heyecan uyandıran bir keşif yapıldı. Öyle ki bu keşif genlerimizin kodları ile ilgili. CIRSPR-CAS 9 adı verilen sistem DNA'daki değişiklik(mutasyon)yaratan iki molekülden oluşuyor ve CAS 9 adlı enzim genomun belirli yerlerindeki iplikçiğini kesebilen ^moleküler bir makas^ görevi görüyor. Böylece DNA parçaları eklenebilir veya çıkarılabilir oluyor. Ayrıca bu sistemi geliştiren 2 bayan Nobel ödülünü almaya layık görüldü.


Peki sizce bu canlı yaşamın özel alfabesine elimizi sokarsak ne olur ? Aynı bir bilgisayar kodunu değiştirir gibi, genetiğimizin kodlarına istediğimizi eklemek ve çıkartmak beni bir yerde heyecanlandırırken bir yerde gelecek nesiller için endişelendiriyor .Bu keşifle belki de gelecek yıllar içinde çoğu genetik hastalığın önüne geçebileceğiz .Hatta ki çocuklarda korkulu hastalıklardan olan DOWN sendromu, Williams hastalığı, Nörofibromatozis gibi hastalıklar tarih olabilir. Fakat olay sadece hastalıktan ibaret değil , aileler bebeklerinin farklı bir göz rengine ,ten rengine, daha iyi işitme ve görme yetisine sahip olmalarını isterlerse yine kromozomsal değişiklikler yaptırabilirler. (o zamanın koşulları buna izin verirse, şu an yasal olarak buna izin verilmiyor).Tabi ki bu da belli bir yere kadar kötü bir durum sayılmayabilir ki beyin fırtınası yaparsak o zamanın toplumunda insanlar daha iyi ve gelişmiş/ ve gelişigüzel olarak sınıflandırılabilirler .(Hatta bu konu ile ilgili ^Gattaca ^ adlı 1997 yapımı bir film bile var.)

Öyle ki DNA'daki bu değişimlerle gelecek nesillerde adeta bir ^süper insan formu^ elde edilebilir hatta belki insan nesli şu anki gibi görünmeyip farklı bir forma evrilebilir, ki buda kendi ellerimizle yarattığımız bir biyolojik evrim olacaktır . Sadece insanlarla kalmayıp hayvanlarda yontulabilir ve değiştirilebilir. Farklı formlar elde edilip o zamanın amaçlarına yönelik kullanılabilir.

Gelecek nesiller için umut ediyorum ki insanlığın yeni buluşu güvenli ellerde kalsın ve istenmeyen olasılıklara mahal verilmesin.


bilimle kalın

Açelya

63 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Neden abone olmalıyım?

Eğer sitemizi gezerken keyif alıyorsanız ve yeni paylaştığımız içeriklerden haberdar olmak istiyorsanız aşağıdaki abonelik formu bölümüne mail adresinizi yazıp gönder butonuna basabilirsiniz.

bottom of page