top of page
  • Yazarın fotoğrafıAçelya Küle

İnsanları Affedemiyorsan bu sana yardımcı olabilir

Güncelleme tarihi: 26 Eki 2020

Affedebilmek , söylemesi çoğu zaman uygulayabilmek kadar kolay değil. Yapılmış olan haksızlıklar, söylenmiş can sıkıcı sözler veya kırıcı davranışlar. Olan olaylar ve bu olaylar çerçevesinde oluşan kırgınlık hissi ve öfke . Ve en can alıcı noktası da beraberinde gelen , zihnin geçmişe yönelik olayı tekrar tekrar senaryolaştırması. Birde bu kişi yakın ilişki içinde olduğumuz bir insansa incinmişlik ve hayal kırıklığı döngülerinin içinden çıkamıyoruz değil mi?

Zihinde oluşan ve susmak bilmeyen olay sahnesini bazen üstünden günler geçse de yaşayabiliyoruz. Ve aslında ' anı ' yaşamak yerine geçmişte yaşadığımız ve bize kötü hissettiren bir döngünün içine kendimizi hapsediyoruz. Evet bazen o kadar inciniyoruz ki ne yapsak sakinleşemiyoruz . Aklımıza o kişi geldiğinde tüylerimiz diken diken oluyor. Hatta üstünden yıllar geçse bile o kişiye kinli kalabiliyoruz.

Peki bu bize ne kazandırıyor ? Bazen o insanlar çoktan yaşanılanları unutmuşken , biz neden yapılmış olanı bırakamıyoruz. En önemlisi de bu kızgınlık duygusunun yaşanılan stres faktörüyle %100 bize zarar veriyor olması. Bazılarınızı duyabiliyorum ; 'bana türlü saygısızlıklar yapıldı nasıl affedebilirim' , ya da 'benim ne kadar hakkımın yenildiğini bir bilseniz 'diyorsunuz . O zaman size güzel bir haberim var , affettiğiniz kişiler illa ki sizin onları affettiğinizi bilmek durumunda değiller. Belki de bir daha onları ömrünüz boyunca görmeyeceksiniz . Burada önemli olan nokta onları kendiniz için affediyor olduğunuz. Ama bu seferde şunu diyebilirsiniz , içimden affetmeye çalışmak 'mış' gibi yapmak olmuyor mu ? Bunu da şöyle açıklayabilirim kendimizi kandıramayız ki bunu da eğer kendi iyiliğimiz için yapıyorsak affetme ile ilgili çalışmalarımızın içinde içtenlikle bunu dilemeliyiz.



Elbette sırtımızda taşıdığımız bu yük çantalarını bırakmak isteyen insanlar için bunun da bir yöntemi var. Öncelikle şunu kabul etmeliyiz ki affetmek bir zayıflık değildir. Aksine içten affedebilmek olan olaylardan özgürleşip daha dik ve güçlü durabilmenin ilk koşulu. Evet yaşanmışlıklar belki anılarınızdan silinmeyecek ki bunu zaten istemeyiz dimi? Yoksa hayattan dersleri alıp aynı hatayı tekrarlamamak adına birikimler yapamazdık. Ama içtenlikle bunu görselleyip zihninizden bu durumu özgür bıraktığınızda artık eskisi kadar bu insanlara öfke duymadığınızı ve bedensel tepkiler vermediğinizi göreceksiniz.

O zaman affetmek ile ilgili pratiğimize geçelim mi ? Öncelikle eğer yardımcı olacaksa internet üstünden alfa frekansa sahip hafif bir müzik açabilirsiniz. Bu görselleme yaparken daha iyi odaklanmanızı ve daha sakin bir ruh halinde kalmanıza yardımcı olacaktır. Ve mümkünse kimsenin sizi rahatsız edemeyeceği bir zaman dilimi seçin. Dİk ve rahat bir pozisyonda oturun . Üç derin nefes alın ve nefesleri vermeden önce 3 sn'ye sayarak yavaşça verin. Şimdi dikkatinizi nefesinizden ayırmadan zihninizde bu kişiyi görselleyin . Yaşanılan olumsuz olay sahnelendiğinde bedeninizde olumsuz duyum veya kasılmalar var mı bunları da fark edin. Anda farkındalığınızı yitirmeden ve beyninize gelen olumsuz düşüncelere kapılıp gitmeden sadece o insanı görün. Etiketlemeyin , yargılamayın. Bir süre sadece izleyin kapılmadan , anda kalarak , bir film sahnesi izler gibi. Ve o insanı fark ederek sanki onunla zihninizde karşılıklı konuşur gibi ' seni kendi iyiliğim için affediyorum' . 'artık zihnimden özgür olabilirsin '. ' bana öğretilen deneyim için teşekkür ederim. ' Olumlamalarını tekrarlayın (kendinizde olumlu diyaloglar kurabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kişiyle zihinsel tartışmaya girmemek ve olumsuz duygusal senaryolara kapılmamak ). Pratiği 5 dakika kadar birkaç gün uygulayabilirsiniz. Bu aslında küçük bir meditasyon seansı.

Şu da var ki sürekli bu kişilerle ilgili olumsuz senaryolara kapılmaya alışmış olan zihin, pratiği ilk uygulamaya başladığınızda size 'kendini kandırma' diyebilir yada anda kalmayı zorlaştırabilir. Zihninize karşı nazik olun, uygulama sırasında kendinizi olumsuz bir akışa kapılmış olarak buluyorsanız dikkatinizi tekrar nefesinize getirin. Ve unutmayın ki zihin kördür. Bir süre sonra siz ne söylerseniz veya onu nasıl yönlendirirseniz onu gerçeği olarak kabul etmeye başlayacak. Olayın sizde yaratmış olduğu etkiye bağlı olarak bu meditasyon süresini birkaç hafta ya da gün yapabilirsiniz . Ve şunu bilin ki düzenli ve etkin uygulamalardan sonra o olaydan özgürleşmiş olacaksınız. En azından o insan ve durum aklınıza geldiğinde artık eskisi kadar öfke ve kızgınlık duymadığınızı fark edeceksiniz ki bu da psikolojik açıdan hayatımızı önemli derecede etkileyen bir unsur. Hayatımızın her anında affedici bir tavırda olmamız dileğiyle.

Farkındalıkla Kalın

Sevgiler Açelya...

101 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Neden abone olmalıyım?

Eğer sitemizi gezerken keyif alıyorsanız ve yeni paylaştığımız içeriklerden haberdar olmak istiyorsanız aşağıdaki abonelik formu bölümüne mail adresinizi yazıp gönder butonuna basabilirsiniz.

bottom of page